17 września, 2025

Czy ostre potrawy są szkodliwe dla naszego organizmu?

Pikantne potrawy mogą być popularne, ale niektórzy ludzie nie są przekonani, że są zdrowe. Powszechnym mitem jest to, że jedzenie pikantnych potraw może powodować wrzody i inne nowotwory przewodu pokarmowego. Prawda jest jednak taka, że ostre jedzenie nie jest złe dla jelit czy okrężnicy – w rzeczywistości zawarta w nim kapsaicyna może pomóc w zapobieganiu rakowi. 

Kapsaicyna to substancja chemiczna zawarta w paprykach, która nadaje im ostrość. W laboratorium stwierdzono, że substancja ta zabija komórki nowotworowe, a także hamuje wzrost komórek rakowych u myszy. Niektóre badania przeprowadzone na ludziach wykazały związek między dietą z dużą ilością np. czosnku a zmniejszoną liczbą zachorowań na raka żołądka.

Kapsaicyna ma również właściwości przeciwzapalne, co może być korzystne dla osób cierpiących na zapalenie stawów lub inne stany zapalne, takie jak astma i zapalenie jelita grubego. Jest to związek przeciwutleniający, a także kolejny powód, dla którego może być powiązany ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka. Wykazano, że osoby, które regularnie jedzą pikantne potrawy, mają niższy poziom cholesterolu niż osoby, które nie sięgają po nie tak często. Kapsaicyna zawarta w pikantnych potrawach może pomóc w spalaniu kalorii i utracie wagi – ostatnie badanie wykazało, że uczestnicy, którzy jedli pikantne posiłki, spalili więcej kalorii nie uprawiając sportu, niż ci, którzy ich nie jedli.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://feedfit.pl/ .