29 maja, 2022

Jaki wybrać grill węglowy?

Grille węglowe są bez wątpienia najpopularniejszym sprzętem, który uruchamiamy od razu w pierwszy ciepły weekend po zimie. W naszym kraju uwielbia się grillowanie, a grille węglowe są tymi, które wybieramy najczęściej. Chociaż powstają nowoczesne i bez dwóch zdań znacznie zdrowsze alternatywy węglowego grilla, nic jak do tej pory nie jest w stanie zastąpić smaku oryginalnego potraw uzyskiwanego podczas grillowania nad drewnem, w klimacie wakacyjnej nocy oraz na świeżym powietrzu. Wiemy doskonale, że grill grillowi nie jest równy. Dlatego też warto zapoznać się z jego rodzajami.

Na co należy zwrócić uwagę?

Gdy wybieramy grill węglowy to mamy prawo oczekiwać wyposażenia w bardzo nowoczesne ułatwienia. O czym mowa?

Pokrywa z dokładną regulacją dopływu powietrza cieszy się ogromną popularnością. Grill węglowy z pokrywą posiadać może jeszcze dodatkowe opcje regulacji samego dopływu powietrza. Zamknięcie klapy wcale nie oznacza “zduszenia” płomienia. Tego typu grille węglowe posiadają regulowane wentylacyjne otwory, dzięki którym opiekać możemy potrawy nad żarem, a nie spalać w płomieniu pełnym.

Zwróćmy także uwagę na antykorozyjny materiał wykonania. Gdy decydujemy się na grill o dobrej jakości to nie musimy go przenosić każdorazowo do pomieszczenia zamkniętego. Grill węglowy może być pozostawiony śmiało na przestrzeni otwartej, gdzie żaden wiatr oraz deszcz nie stanowią kompletnie żadnego zagrożenia. Warto także zwrócić uwagę na żeliwne modele, z nierdzewnej stali, bądź też pokryte porcelanową emalią.

Dużym ułatwieniem jest funkcjonalny popielnik. Dzięki niemu możemy bezproblemowo usuwać zgromadzony się popiół. Co po niektóre modele węglowych grilli wyposażone są w popielnik, który zmienia pozycję podczas jedynie jednego ruchu, dzięki czemu nie musimy kompletnie wymiatać spalonego drzewnego węgla. Jedyne co musimy zrobić to po prostu przechylić popielnik. Gdy wybieramy nowoczesny grill na drzewny węgiel, to możemy nadmiar popiołu usuwać podczas grillowania, kompletnie bez konieczności wygaszania grilla.

Warto zdecydować się także na chromowany rusz. Poza samym materiałem, z jakiego jest wykonany grill, podstawą jak najbardziej jest ruszt. To na nim właśnie umieszczamy potrawy, niekiedy mają one kontakt bezpośredni z rusztem, dlatego jego trwała oraz antykorozyjna konstrukcja jest absolutną podstawą. Najpopularniejsze są żeliwne ruszty, które zapewniają rozprowadzenie temperatury oraz pozwalają na bardzo wygodne pieczenie, między innymi steków tradycyjnych.