Zamrażarki sklepowe są niezbędne do utrzymania świeżości i bezpieczeństwa żywności. Pomagają zachować temperaturę produktów spożywczych. Zamrażarki sklepowe dzielą się na dwie kategorie: wolnostojące i przeznaczone do zabudowy. Zamrażarki sklepowe mogą być także wyposażone w system No Frost, dzięki czemu nie musimy samodzielnie rozmrażać urządzenia. Wolnostojące zamrażarki mogą posiadać również funkcję chłodzenia. Zamrażarki sklepowe przeznaczone do zabudowy mogą być wyposażone w specjalną szufladę do lodu. Zamrażarki sklepowe mogą być również podłączone do gniazdka elektrycznego lub baterii. Zamrażarki sklepowe wolnostojące najczęściej posiadają pojemność od 100 do 300 litrów, podczas gdy zamrażarki przeznaczone do zabudowy – od 400 do 600 litrów.
Zamrażarki sklepowe muszą być czyszczone regularnie, najlepiej co 2-3 miesiące. Najczęstszymi zabrudzeniami są kurz i drobnoustroje. Zamrażarki sklepowe mogą być czyszczone w domu lub w specjalistycznym serwisie. Zamrażarki sklepowe to lodówki wyposażone w duże ilości lodu, aby schłodzić łatwo psujące się produkty. Nazywa się je również głębokimi zamrażarkami i zamrażarkami komercyjnymi.
Komercyjne zamrażarki mają zalety, które mogą przewyższać koszty zwykle z nimi związane. Obejmują one bezpieczeństwo, wygodę i zwiększoną wydajność w przypadku niektórych firm. Zamrażanie żywności może również spowolnić rozwój bakterii, co oznacza, że żywność mrożona jest bezpieczniejsza do spożycia niż żywność niezamrożona.
Najpopularniejsze typy komercyjnych zamrażarek obejmują zamrażarki skrzyniowe, zamrażarki stojące i zamrażarki typu side-by-side. Konstrukcja tych jednostek zależy od tego, ile zajmują miejsca, a także od tego, ile ładunków żywności mogą pomieścić jednocześnie.
More Stories
Wtryskarki – budowa, zastosowanie i zasada działania
Kiedy warto oddać ekspres do naprawy w Warszawie?
MariSol – Oaza komfortu i relaksu w Świnoujściu