Przedsiębiorstwa spożywcze, które zajmują się obróbką warzyw, owoców i grzybów, potrzebują drobnej pomocy w przygotowaniu dużej ilości tych produktów. Taka pomoc jest konieczna na przykład w przygotowaniu ich do procesu mrożenia. Przed tym trzeba je obrać, oczyścić. W takim oczyszczaniu przyda się blanszownik ślimakowy. To w pełni zautomatyzowanie urządzenie nie wymaga dodatkowej pomocy do tego, żeby mogło działać poprawnie. Do głównie komory wsadza się owoce lub warzywa a sprzęt zajmuje się resztą. Blanszowanie polega na umieszczaniu tych produktów we wrzątku na kilka minut a następnie na ich schłodzeniu. Takie działanie usuwa z powierzchni owoców lub warzyw nie tylko widoczne zanieczyszczenia w postaci piasku, ziemi, ale także niewidoczne, jak drobnoustroje.
Dlaczego opłaca się kupić blanszownik do zakładu przetwarzającego warzywa i owoce?
Ten zakup to inwestycja, przede wszystkim diametralnie skraca się czas przetwarzania owoców i warzyw, poza tym można ten cały proces przeprowadzić dobrze. Blanszownik ślimakowy najnowszej generacji można tak zaprogramować, żeby przez określony czas przetrzymywał w swoim bębnie warzywa, owoce, zarówno w sektorze ogrzewania tych produktów, jak i ich chłodzenia. Jest to sprzęt niezawodny zarówno w rozwijającym się obecnie przemyśle przetwórczym, we wszystkich tych zakładach zajmujących się mrożeniem produktów spożywczych, blanszownik jest także idealny do zakładów gastronomicznych. Niezbędny do blanszowania: buraków, ziemniaków, selera czy pieczarek i innych grzybów. Tak przygotowane dania będą nie tylko pyszne, można liczyć także na to, że będą zdrowe.
More Stories
Wtryskarki – budowa, zastosowanie i zasada działania
Kiedy warto oddać ekspres do naprawy w Warszawie?
MariSol – Oaza komfortu i relaksu w Świnoujściu